1) Не мога да намеря Hyalobarrier gel, какво да правя?
2) Мога ли да си поръчам Hyalobarrier gel по интернет?
3) Трябва ли ми рецепта?
4) Лапароскопия – какъв тип Hyalobarrier gel?
5) Лапаротомия – какъв тип Hyalobarrier gel?
6) Хистероскопия – какъв тип Hyalobarrier gel?
7) Цезарово сечение – какъв тип Hyalobarrier gel?

 


 

Въпрос 1 | Не мога да намеря Hyalobarrier gel, какво да правя?
Живея в малък град и в нашата аптека не го предлагат.

Hyalobarrier gel не е в наличност нормално дори в аптеките в големите градове. Изключение са аптеките в болниците, които го често го използват, например в гинекологичното и/или родилното отделение.
Можете да закупите Hyalobarrier gel от Всяка аптека в страната и в София след поръчка от страна на фармацевта към дистрибутора НОВУС.
Винаги актуална информация за цените и предлагащите го дистрибутори – в списанието ИНФОФАРМА или web изданието му: http://www.infopharma-bg.net/infopharma/
Винаги можете да се обърнете за справка и към сайта на вносителя НОВУС ЕООД: www.novus.bg
Кратка инструкция: След като вече ви е насрочена операция, отидете в болничната или друга аптека и поръчайте Hyalobarrier gel, като кажете на аптекарката, че ще го вземете в деня на хоспитализацията. Чак когато ви приемат в болницата, се отбийте по пътя в аптеката, вземете Hyalobarrier gel (за пренасянето му е най-подходяща хладилна чанта или термос) и тогава отидете в отделението. За време от порядъка на 1-3 часа гелът може да се траспортира и при нормална температура, след което отново трябва да се постави в хладилник.
Предайте Hyalobarrier gel на сестрата или лекарят, който ще го приложи, като помолите да го сложат в хладилника (трябва да се съхранява при температура 2-5˚C – като не бива да замръзва).

 

Въпрос 2 | Мога ли да си поръчам Hyalobarrier gel по интернет?
Мога ли да си поръчам Hyalobarrier gel от онлайн аптека?
Не.
Не препоръчваме тази възможност за пациенти, защото Hyalobarrier gel трябва да бъде съхраняван и транспортиран при постоянна температура 2-8˚C. При онлайн аптеките това не може да бъде подсигурено.

 

Въпрос 3 | Трябва ли ми рецепта?
Трябва ли ми рецепта, за да мога да си купя Hyalobarrier gel?
Не.
Hyalobarrier gel е медицинско изделие и се продава свободно в аптеките без рецепта (по заявка).
Въпрос 4 | Лапароскопия – какъв тип Hyalobarrier gel?
Предстои ми миомектомия, лекарят каза, че ще я извърши лапароскопски, какъв тип Hyalobarrier gel да си купя?
За операции, които се извършват ЛАПАРОСКОПСКИ, както и ЕНДОСКОПСКИ, е подходящ Hyalobarrier gel с дълга канюла (30 см.), става въпрос за „Hyalobarrier gel endo“, в светлосиня кутия.

 

Въпрос 5 | Лапаротомия – какъв тип Hyalobarrier gel?
Предстои ми „отворена операция“. Какво трябва да си представям под това понятие? И какъв тип Hyalobarrier gel трябва да си купя?
Отворена операция или ЛАПАРОТОМИЧНА, означава, че операцията ще се прави с класически разрез през коремната стена и тук рискът от сраствания е почти 100 %.
В този случай е добре да се набави „Hyalobarrier gel“ с къса канюла (5 см.), опакован в тъмносиня кутия.

 

Въпрос 6 | Хистероскопия – какъв тип Hyalobarrier gel?
Имам сраствания в матката, предстои ми тяхното разкъсване и премахване. Лекарят спомена хистероскопия, трябва ли да си набавя Hyalobarrier gel с къса канюла?
Да, хистероскопията е ендоскопско изследване на матката, при което може да се направи и хирургична интервенция в кухината на матката. Идеално е да се използва „Hyalobarrier gel“ с къса канюла.

 

Въпрос 7 | Цезарово сечение – какъв тип Hyalobarrier gel?
Предстои ми планирано ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ, страхувам се след него да не получа сраствания, може ли да използвам някаква превенция? Например точно Hyalobarrier gel?
Да, превенцията е много подходяща и при хирургично раждане – в този случай се препоръчва да се купи Hyalobarrier gel с къса канюла.