Тази страница ще се постараем да развиваме изцяло продиктувана от Вашият интерес. Целта ни е да получите бърз и адекватен отговор на Вашите въпроси. Чрез тази информация ние ще се постараем да улесним решението, което Ви предстои да вземете за своето лечение.
Авторите на сайта по-никакъв начин не Ви ангажират с отговорите които получавате на въпросите си.
 
 
Въпрос 1 | 01/06/2012 | Сраствания след менструация
 
Добър ден, от известно време правим с мъжа ми опити да се сдобием с дете. Направих и два опита инвитро, но без успех. През февруари 2012 г. се подложих на втора лапароскопия – имаше съмнения за извънматочна бременност (първата лапароскопия беше година и половина по-рано, за установяване на проходимостта на маточните тръби). Изключиха извънматочна бременност, направиха ми и кюртаж. При лапароскопията обаче се установиха сраствания на червата. Предполагам, че преди година и половина ги е нямало, защото никой по-рано не ми е споменавал такова нещо. Но друго нещо ме изненада. след операцията ми съобщиха, че срастванията са в резултат от менструацията, че такива сраствания са нещо обикновено и затова по принцип не се отстраняват. Бихте ли ми написали мнението си по този въпрос? Благодаря за отговора.
 
Сраствания, причинени от менструация, обикновено означават, че имате ендометриоза – става въпрос за островчета от ендометриума (маточната лигавица), разположени извън матката, които, както и самата маточна лигавица, по време на менструация кървят. Попитайте лекаря си дали не страдате от ендометриоза.

 

Въпрос 2 | 03/06/2012 | Лапароскопия заради сраствания и извънматочна бременност
 
Добър ден, искам да питам следното. Преди време ми правиха лапароскопия заради сраствания, и един месец по-късно ми казаха, че имам киста, която трябвало да се оперира пак с лапароскопия. Накрая главният лекар ми каза, че не било киста, ами стара извънматочна бременност и се наложило да махнат маточната тръба. Затова питам дали е възможно да съм забременяла извънматочно през непроходима тръба, благодаря.
 
Това е много малко вероятно, но пишете, че извънматочната бременност е била от по-стара дата, както и че сте имали операция на срастванията, но не пишете на кое място. Поради това за съжаление не може да ви се даде надежден отговор.

 

Въпрос 3 | 20/06/2012 | Извънматочна бременност и отстраняване на маточна тръба

Добър ден, преди 18 дни ме оперираха. Имах извънматочна бременност и ми махнаха дясната маточна тръба. Казаха ми, че в нея съм имала и сраствания. През 2010 г. ми изрязаха сляпото черво, та оттам се били получили тези сраствания. Преди 2 дни започнаха болки отдясно, но само понякога, повечето пъти – когато ставам от леглото или се въртя от едната на другата страна. Поддържам и температура 37,3. Днес заради това ходих на лекар. Лекарката ми откри възпаление и гъбички и ми предписа антибиотици, маз за влагалището, свещички за ануса заради болките. Искам да попитам дали болката е от това, че имам сраствания, и дали единственото, което може да ми помогне, е нова операция. Страх ме е… благодаря за отговора.

Ако са ви оперирали маточната тръба от дясната страна, е много вероятно при тази операция да са проверили и лявата, така че няма от какво да се страхувате.

 

Въпрос 4 | 23/06/2012 | Ендометриоза и безплодие

Добър ден, аз съм от Стара Загора, с мъжа ми правим от 4 години опити за бебе, докторът постоянно ме лекува от нещо, веднъж ми спира менструацията с противозачатъчни, после пък ми я оставя, да видим дали ще забременея. Направиха ми изследвания, казаха, че имам ендометриоза и затова ми биха инжекция Депо-Провера. Обаче все така нищо не става и докторът нищо не казва. Може ли да ме посъветвате към кого да се обърна, за да ни помогне някой? Къде в България правят такова изследване? Благодаря ви предварително, казвам се А.Х.

За да се разбере дали при вас безплодието идва от ендометриоза, ще е много подходящо да се направи т. нар. диагностична лапароскопия, при която лекарят ще контролира детеродните ви органи (матка, яйчници, маточни тръби), за да се види дали в тяхната област, върху тях, вътре в тях няма огнища от ендометриоза, които, тъй като по време на менструация кървят самостоятелно, след време причиняват сраствания и могат да доведат до непроходимост на маточните тръби. Ако не успеете в Стара Загора, сигурно ще можете да се обърнете към някой по-голям здравен център, например Университетската болница „Майчин дом , където има специалисти занимаващи се с ендометриозата.

 

Въпрос 5 | 06/06/2012 | Могат ли сраствания в червата да причинят безплодие?

Добър ден, преди 14 години ми изрязаха апендикса, а миналата година ми се появиха сраствания по тънкото черво. Оперираха ме преди около 8 месеца. Засега изглежда, че всичко е наред. Преди операцията имах проблеми с ходенето по голяма нужда и страдах от възпаления на яйчниците и от болезнена менструация. Сега всички тези проблеми ги няма. От време на време получавам убождане отдясно, като от прищипан нерв, но след малко ми минава. От септември спрях противозачатъчните и работим за бебе. Ултразвукът на матката и яйчниците показа, че всичко е наред. Искам да питам дали е възможно да съм безплодна?? Едва в началото сме. В момента съм  под стрес, защото един лечител смята, че матката ми не е наред и затова никога няма да мога да забременея. Познавал ги тия работи по снимка и никога не бил грешал. Аз не вярвам на лечители, обаче семейството на годеника ми вярва. На 25 години съм. Благодаря много за отговора и ви пожелавам хубав ден.

Ако имате сраствания по червата, които са в областта на маточните тръби, и след операцията лекарите са ви казали, че тръбите са проходими, не би трябвало да сте безплодна. Срастванията в тази област нямат нищо общо с матката. И в нея може да има сраствания, но причината ще е друга.

 

Въпрос 6 | 01/04/2012 | Забременяване след ревизия на матката

Добър ден, колко време след ревизия на маточната кухина мога да забременея отново? Благодаря за отговора.

Препоръчва се това да стане най-рано след 3 до 6 месеца.

 

Въпрос 7 | 01/04/2012 | Използване на HB gel след продухване на тръбите

Добър ден, преди година с лапароскопия ми откриха непроходими маточни тръби и лека ендометриоза. Обмислям да си направя продухване на тръбите, тъй като имам вече три неуспешни опита за ин витро, и все не можем с мъжа ми да дочакаме бебе. Искам да попитам, тъй като никой не ми гарантира стопроцентна проходимост на маточните тръби, дали е подходящо да използвам този гел след операцията? Изобщо, препоръчвате ли ми да си направя такава операция? Благодаря за отговора.

Препоръчително е гелът да се използва, ако има механично/хирургично премахване на тъкани. Мисля, че във вашия случай това не е подходящо. Но все пак се посъветвайте с лекаря, който ще извърши интервенцията.

 

Въпрос 8 | 01/04/2012 | Сраствания след липосукция?

Добър ден, дали е възможно след лумесцентна липосукция на корема и ханша да се появят сраствания в малкия таз, и то такива, че после жената да не може да забременее дори ин витро? Благодаря.

За съжаление не знам. Нямаме опит с такива случаи. Сраствания в коремната или в тазовата кухина обаче могат да възникнат само след възпаление в тази област, или ако се наложи някаква хирургична интервенция, което предполагам, че при липосукция не може да се случи.

 

Въпрос 9 | 01/04/2012 | Сраствания в матката след нееднократна ревизия на матката след т. нар. задържан аборт

Добър ден, миналата година преживях един след друг три задържани аборта, които приключиха с ревизия. След нея почти ми изчезваше менструацията, а сега ми откриха сраствания. От предишна своя връзка имам 2 здрави деца. От последното ми раждане са минали 10 години. Възможно ли е тогава да са се образували срастванията и това да има влияние върху растежа на плода? Възможно ли е след операцията да забременея по естествен път? Току-що навърших 40 години и сега е последната възможност да имам още едно дете. партньорът ми няма деца. Благодаря за отговора.

Срастванията вероятно са се появили чак след ревизиите на матката (ако са били отпреди това, би трябвало да са възникнали вследствие някаква хирургична намеса в матката или възпаление). Ако не са сериозни и бъдат разрушени в матката, а след това и премахнати, има вероятност да забременеете. Проблемът обаче е сериозен и затова е по-добре да се обърнете към някой специализиран ендоскопски център.

 

Въпрос 10 | 01/04/2012 | Сраствания след аборт?

Добър ден, сестра ми направи аборт на 16-годишна възраст. Сега й направиха операция за отстраняване на киста. Лекарят й съобщи, че и двата й яйчника са непроходими – на единия имала киста, а на другия – сраствания. Стандартен метод ли е при установяване на сраствания в единия яйчник тези сраствания да бъдат унищожени по време на отстраняване на киста на другия яйчник? Може ли срастванията да са последица от аборта? Какъв е шансът на сестра ми да забременее? Благодаря за отговора.

Яна

Добър ден, абортът отпреди не би трябвало да има връзка с непроходимостта на маточните тръби (освен ако на сестра ви не е правена стерилизация, тоест превързване на маточните тръби). Ако при лапароскопията където и да било в коремната или в тазовата кухина се открият сраствания, те в повечето случаи се прерязват и се отстраняват още тогава. Могат да се обработят и двете страни, лявата и дясната, едновременно. Ако е непроходима маточната тръба само от едната страна, все още има 50 % вероятност сестра ви да забременее с помощта на другата тръба, стига от яйчника да е отстранена само киста и той да функционира.